Lean werken

 
 

Lean werken helpt u te richten op hoofdzaken in uw praktijkvoering: wat voegt écht waarde toe? Het gaat om procesverbetering als normaal onderdeel van het werk, waarbij elke medewerker verantwoordelijk is voor het eigen handelen. Gevolg? Meer uitdaging, plezier en productiviteit.

 

Leerdoel
  • Processen in de huisartsenpraktijk optimaal inrichten
  • Praktijkvoering effectief en kwalitatief hoogstaand maken
Inhoud workshop

Zorg dichterbij huis, afgestemd op individuele zorgbehoeften van mensen en daarmee goedkoper. Dat is het uitgangspunt voor de komende tijd. Mensen gaan alleen naar een ziekenhuis als het echt niet anders kan. Als het wel anders kan, moeten ze zorg zoeken in de buurt. Dit benadrukt de rol van de huisarts als poortwachter. Om als huisarts patiënten nog beter te bedienen, is het zaak dat de kosten omlaag gaan en de productiviteit en kwaliteit omhoog. De workshop LEAN werken speelt in op deze ontwikkelingen.

  • Lean werken helpt u te richten op hoofdzaken in uw praktijkvoering: de principes richten zich op waarde toevoegende activiteiten en het reduceren van alle overige activiteiten.
  • Het gaat om procesverbetering als normaal onderdeel van ieders werk. Iedere medewerker is verantwoordelijk voor het eigen handelen en krijgt daardoor meer uitdaging in het werk.
  • Lean werken gaat uit van de bestaande situatie waarin het goede behouden wordt en niet van het principe 'alles moet anders'. U kunt meer lezen over Lean werken in de huisartsenpraktijk in ledenblad De Dokter. 
  • Meer informatie en overige artikelen over Lean werken in de huisartsenpraktijk

Praktische informatie

DoelgroepDoktersassistente
In dienstverband
Praktijkhouder
Praktijkmanager
Praktijkondersteuner
Waarnemer
Accreditatie4 punten
KostenLeden € 195,- / Aios € 110,- / Niet-leden € 385,-
Programma

De LHV Academie biedt u de kans met een andere bril naar uw eigen werk te kijken. Dit doen we aan de hand van een simulatiespel. Hierin komen de principes van Lean werken aan de orde en door mee te doen aan het simulatiespel merkt u de waarde die dit kan hebben voor uw eigen praktijkvoering: het eenvoudiger en plezieriger organiseren van uw werk! Opzet:

  • Ontvangst
  • Inleiding Lean werken en verspilling
  • Simulatiespel
  • Nabespreking
Trainer(s)

Margareth Heuveling werkte lang in de gezondheidszorg, voordat zij begon als LEAN-specialist. In diverse bedrijven voerde ze de begrippen ‘continu verbeteren’ en ‘LEAN’ in. Ze merkte dat het werken met mensen in een zorginstelling niet veel anders is dan werken met mensen in een bedrijf. Het zoeken naar de bronoorzaak van een probleem is hetzelfde proces. Samen zoeken naar oplossingen, daar gaat om. Ze heeft veel ervaring met de implementatie van LEAN in huisartsen- en tandartspraktijken, apotheken en ziekenhuizen.

Ulrich Schultz is sinds 1996 huisarts in Deurne en raakte besmet met het LEAN-virus. Hij is ervan overtuigd dat werken volgens de LEAN-methode alleen maar voordelen kent. Het geeft veel rust in de dagelijkse praktijkvoering en helpt om efficiënter te werken. Dat iedereen in de praktijk zich kan bezighouden met zijn of haar kerntaak, dat is toch wat iedereen graag wil?

Maud van Vlerken werkt sinds 2006 als verpleegkundig specialist in een huisartsenpraktijk in Deurne. Ze kwam daar in aanraking met het LEAN werken en heeft een grote rol gespeeld in het Lean inrichten van de huisartsenpraktijk. Ze heeft zelf ervaren dat door het continu verbeteren en meer optimaliseren van processen het werkplezier enorm toeneemt. Haar baan in de huisartsenpraktijk wordt gecombineerd met het geven van trainingen en workshops in het LEAN werken. Vanuit haar ervaringsdeskundigheid ondersteunt zij huisartsen met het implementeren van het Lean werken in alle facetten van de huisartsenpraktijkvoering.

Bijzonderheden

Deze nascholing is ook geaccrediteerd voor uw doktersassistente. Bij inschrijving is het van belang het KABIZ-nummer bij de hand te houden.

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 8 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Contact
Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 030 28 23 751.

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.