Uw praktijk financieel bekeken

 

Ziet u ook altijd een klein beetje op tegen het gesprek met de accountant omdat u dan geconfronteerd wordt met een jaarrekening die deels abracadabra is? Haalt u wel alles uit de financiële gegevens van uw praktijk? Wilt u meer grip op uw inkomsten en uitgaven? En een goede gesprekspartner zijn voor uw financieel adviseur? Dan is deze cursus iets voor u!

Leerdoel
  • U neemt kennis van de financiering huisartsenpraktijken.
  • U leert een jaarrekening lezen.
  • U leert een begroting opstellen.
  • U gaat met nieuwe ideeën naar huis
Inhoud workshop

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Hoe leest u het jaarverslag van de accountant?
Bij het lezen van uw jaarverslag komt u een groot aantal termen tegen. Balans, verlies- en winstrekening, kapitaal, opnames, stortingen, en het besteedbare inkomen. Wij laten u zien hoe de uitkomst van uw verlies- en winstrekening de balans en het kapitaal beïnvloedt, net als de opnamen die u hebt gedaan. Daarnaast leert u het verband tussen wat u verdient met uw praktijk en wat u te besteden heeft in privé.

Werken met een begroting
Geldstromen zijn aan veranderingen onderhevig. Aan de inkomstenkant van overheidswege of door nieuwe ketenzorg. Aan de kostenkant door personeelswijzigingen, het aangaan van samenwerkingsverbanden of nieuwe huisvesting. Een begroting geeft dan meer inzicht. U gaat het verband zien tussen een investeringsbegroting, liquiditeitsbegroting en de resultaatbegroting.

Waar bestaan mijn inkomsten uit en heb ik daar invloed op?
Welke invloed hebt u zelf op uw inkomsten of bent u volkomen afhankelijk van de politiek? Weet u waaruit uw inkomen is opgebouwd? Op welk deel hebt u invloed en op welk deel niet? Wat verdient u aan de ketenzorg via de zorggroep? En wat is uw kostprijs?

Praktische informatie

DoelgroepHid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie3 punten
KostenLeden € 145,- / Niet-leden € 300,-
Contact

Voor meer informatie kunt u per e-mail contact opnemen met de LHV Academie of bel 085-0480068.

Programma

In de eerste helft van de cursus wordt de theorie uitgelegd aan de hand van een voorbeeld jaarrekening.

Na de pauze komt het favoriete deel van de cursisten, zo leert de ervaring. U bespreekt de cijfers van uw eigen praktijk met uw medecursisten. Door de interactie gaat u met nieuwe ideeën voor de praktijkvoering en verbetering van de resultaten naar huis.

Trainer(s)

Lennart Rijkers trad na zijn studies Gezondheidswetenschappen en Filosofie in dienst bij de LHV. In zijn functie als beleidsmedewerker spande hij zich in de afgelopen jaren vooral in voor de financiële en economische belangen van de huisarts. Dit doet hij op zowel collectief als individueel niveau. Zo houdt hij zich bijvoorbeeld bezig met de voorbereiding van de landelijke onderhandelingen, maar ook met het ontwikkelen van verschillende rekenmodellen.

Jacqueline van Eekelen werkt als belastingadviseur bij Seres Accountants en Belastingsadviseurs. Met ruim 25 jaar ervaring als allround adviseur voor medici en organisaties in de zorg kent ze alle financiële en fiscale ins en outs in onder meer de huisartsenzorg. Haar focus ligt vooral op de ontwikkelingen in de zorg en hoe zij haar cliënten hierbij zo goed mogelijk kan adviseren en begeleiden.

Sascha Nieborg werkt als belastingadviseur bij Noord Negentig Accountants en Belastingadviseurs. Hij is gespecialiseerd in medici en dan met name huisartsen.
Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de huisartsenzorg en weet wat er speelt op fiscaal en financieel gebied. Ook begeleidt bij praktijkovernames
en bekijkt hij graag de mogelijkheden om de financiële resultaten binnen een huisartsenpraktijk te optimaliseren.

Bijzonderheden

Ook op aanvraag: in company
Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan daarnaast op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 9 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.